news

17 Ιανουαρίου 2022 ως 12 Φεβρουαρίου 2022

Φωτογραφικά Ζεύγη 2022

Συμμετοχή στην Έκθεση φωτογραφιών με τίτλο, “Φωτογραφικά Ζεύγη 2022”.

Στα Φωτογραφικά Ζεύγη παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του Φωτογραφικού Κύκλου, των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται με κάποιο τρόπο. Μπορεί να είναι συγγενείς ή αχώριστοι φίλοι. Μπορεί το θέμα της φωτογραφίας τους να είναι κοινό, ή και η καλλιτεχνική τους προσέγγιση να είναι όμοια. Μπορεί όμως να συνδέονται και μέσα από την ουσιαστική διαφορά μιας φαινομενικά όμοιας δουλειάς.

Η ενδέκατη έκθεση της σειράς που πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζει φωτογραφίες του Γιάννη Ζήση και του Σπύρου Πολυτάρχου.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Πάνος Ροζάκης:

Η «ποιητική» φωτογραφία  μοιάζει με το παιδικό παιχνίδι. Προκύπτει όταν ο δημιουργός είναι συγκεντρωμένος και ανέμελος· όταν είναι απόλυτα παρών και ταυτόχρονα ξεχνάει τον εαυτό του. «Χτίζοντας» το δικό του «παραμύθι» στ’ αλήθεια και στα σοβαρά. Χωρίς πεποίθηση και επίγνωση· με πίστη κα με τόλμη.

Την σειρά διευθύνει ο θεωρητικός της φωτογραφίας και ιδρυτής του Φωτογραφικού Κύκλου, Πλάτων Ριβέλλης.

Φωτογραφία: Γιάννης Ζήσης


 Φωτογραφία: Σπύρος Πολυτάρχου

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΠΑΝΟΥ ΡΟΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ. 

"Ο Γιάννης Ζήσης καταφέρνει να «γεννήσει» την οπτική έκπληξη κινούμενος στον οικείο του χώρο και παρατηρώντας με περιέργεια όσα το βλέμμα της συνήθειας θα προσπερνούσε. Με την ίδια ευκολία, όμως, που ανακαλύπτει το απροσδόκητο στο τετριμμένο, προσεγγίζει τολμηρά ό,τι τού είναι άγνωστο και τον παραξενεύει, πετυχαίνοντας την οικειοποίησή του. Έτσι, τελικά, οι εικόνες του, παρά τη θεματική τους ποικιλία, επενδυμένες με τη γοητεία της ανακάλυψης και τη χαρά του παιχνιδιού, την τρυφερότητα και τη ζεστασιά της ματιάς του, μάς προσφέρουν έναν κόσμο ταυτόχρονα φυσικό και παράδοξο που μας καθησυχάζει και μας ταράζει. Ένα ελιξίριο παιδικότητας και ένα αντίδοτο στην πλήξη".                               ____________________________________

15 Απριλίου 2021

Συναντήσεις της Πέμπτης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Στις «Συναντήσεις της Πέμπτης», ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει και παρουσιάζει σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους-μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου», αναλύει το καλλιτεχνικό έργο τους και συνομιλεί μαζί τους για τις θεματικές, τις προσεγγίσεις και τις επιλογές τους. Στην συνέχεια, το κοινό θέτει τα ερωτήματά του καθώς και τις σκέψεις του πάνω στις φωτογραφίες που προβλήθηκαν.

Στις 15 Απριλίου στις 7μ.μ. ο Πλάτων Ριβέλλης παρουσίασε τον Θεόδωρο Λερούνη και τον Γιάννη Ζήση.

                               ____________________________________


29 Νοεμβρίου 2018

Παρουσίαση φωτογραφιών μου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.Από τον Νοέμβριο 2018 μέχρι τον Ιούνιο 2019 φωτογράφοι-μέλη του «Κύκλου» παρουσιάζουν τις φωτογραφίες τους στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Σε κάθε συνάντηση τρεις φωτογράφοι παρουσιάζουν οι ίδιοι τη δουλειά τους και απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού. Η παρουσίαση διαρκεί ένα δίωρο (19.00-21.00) και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.   

____________________________________22 Νοεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου 2018

Συμμετοχή στην έκθεση με θέμα "Εικόνες καθημερινότητας"

Ο «Φωτογραφικός Κύκλος» διοργανώνει ομαδική έκθεση με φωτογραφίες μελών του με το θέμα
«Εικόνες καθημερινότητας».
Την έκθεση επιμελούνται ο Πλάτων Ριβέλλης και ο Παναγιώτης Μαρκολέφας.

Εγκαίνια: 22 Νοεμβρίου στις 20.00
Διάρκεια: 22-11-2018 έως 20-12-2018
Ωράριο: Δευτέρα έως Σάββατο 12.00 – 20.00
Εκθεσιακός Χώρος: Αίθουσα Κένεντι και Αίθουσα Γκίκα (Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα)
____________________________________25 Μαΐου - 9 Ιουνίου 2018

Συμμετοχή στην έκθεση με θέμα "Όνειρα"Ο «Φωτογραφικός Κύκλος» διοργανώνει ομαδική έκθεση με φωτογραφίες των μελών του με το θέμα «Όνειρα».
Την έκθεση επιμελούνται ο Πλάτων Ριβέλλης και ο Άγγελος Μίχας.


Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2018 στις 20.00
Ωράριο: Δευτέρα έως Σάββατο 12.00 – 20.00
Εκθεσιακός Χώρος: The Box, Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα 11521

____________________________________05 Ιουλίου 2017
Ο Πλάτων Ριβέλλης παρουσιάζει φωτογράφους.

Παρουσίαση στο site του Πλάτωνα Ριβέλλη portfolio με φωτογραφίες μου που επέλεξε ο ίδιος.


"Ο Γιάννης στρέφει τον φακό στον εαυτό του. Τα αυτοπορτρέτα του συμπληρώνονται από τις φωτογραφίες των οικείων του, του σπιτιού του, του χώρου του, των φίλων του. Κι αυτές όμως οι φωτογραφίες των άλλων αυτοπορτρέτα είναι, αφού την ίδια στιγμή που παρατηρεί, αυτοπαρατηρείται. Και το κάνει με ανάμικτη περιέργεια και τρυφερότητα."

- Πλάτων Ριβέλλης
____________________________________9 Μαρτίου 2017
Παρουσίαση φωτογράφων του κύκλου..


Ο Μάνος Λυκάκης παρουσιάζει τους φωτογράφους Γιάννη Ζήση, Κώστα Καραϊσκο και Ανδρέα Παραδεισόπουλο.


Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο (2016-2017) φωτογράφοι τού «Φωτογραφικού Κύκλου» θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο κοινό και θα απαντούν σε ερωτήσεις και σχόλια.
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138)

____________________________________7 Οκτωβρίου 2016
Παρουσίαση και συνέντευξη μου στο ifocus.gr

____________________________________


7 Οκτωβρίου - 5 Νοεμβρίου 2016
Συμμετοχή στην έκθεση "Mini Portfolios"


Στις 7 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή, στις 20:00 εγκαινιάζεται στην αίθουσα Κένεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ομαδική έκθεση φωτογραφίας μελών του Φωτογραφικού Κύκλου με τον τίτλο «Mini Portfolios».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Πλάτων Ριβέλλης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

____________________________________
Οκτώβριος 2015

Συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο
"Ασπρόμαυρο - Έγχρωμο. Τα δύο πρόσωπα μιας φωτογραφίας"Στις 14 Οκτωβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, στις 20.00 εγκαινιάζεται στην αίθουσα Κένεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης έκθεση φωτογραφίας των μελών του Φωτογραφικού Κύκλου με τον τίτλο «Ασπρόμαυρο – Έγχρωμο, Τα δύο πρόσωπα μιας φωτογραφίας». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Πλάτων Ριβέλλης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
 
Στην έκθεση αυτή ο κάθε φωτογράφος συμμετέχει με μια φωτογραφία του, η οποία εκτίθεται σε δύο εκδοχές. Μία έγχρωμη και μία ασπρόμαυρη. Στόχος της έκθεσης είναι να προκαλέσει ερωτήματα και σκέψεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και υπάρχει η κάθε μία από τις εκδοχές αυτές. Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η σχετική δυνατότητα την οποία παρέχει η κυρίαρχη πλέον φωτογραφική ψηφιακή τεχνολογία.
____________________________________


Μάρτιος 2015
Συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Οικογένεια"

Μουσείο Μπενάκη
Φωτογραφικός Κύκλος
«Οικογένεια»


Στις 20 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 – Κολωνάκι) έκθεση φωτογραφίας μελών του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος» (www.photocircle.gr) με επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη (www.rivellis.gr) και με θέμα την «Οικογένεια». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου.

Στην έκθεση συμμετέχουν φωτογράφοι με προσωπικά portfolios. Η προσέγγιση του θέματος θα είναι αφηρημένη και γενική, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης. Δεν πρόκειται για έκθεση οικογενειακών σχέσεων, ούτε για ειλικρινή και πιστή καταγραφή συγγενικών προσώπων. Μπορεί να εικονίζονται (οποιαδήποτε) πρόσωπα, κατοικίες ή αντικείμενα, αρκεί να παραπέμπουν σε αυτό που αποτελεί την αίσθηση μιας οικογένειας.

Η έκθεση «Οικογένεια» επιχειρεί να υπογραμμίσει μια στροφή πολλών φωτογράφων των ημερών μας στον αποκλειστικά προσωπικό τους περίγυρο. Σε έναν χώρο που για πολλά χρόνια είχε αφεθεί και περιορισθεί -ίσως και με κάποια περιφρόνηση- στη λεγόμενη αναμνηστική και ερασιτεχνική φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης μπορεί να στηρίζονται –τουλάχιστον οι περισσότερες- σε αποτύπωση, μεταφορά και μεταμόρφωση οικείων χώρων του φωτογράφου, αλλά σκοπεύουν και ελπίζουν να κινητοποιήσουν και να γεννήσουν συγκινήσεις των θεατών που συνδέονται με τους δικούς τους οικείους χώρους και τις προσωπικές τους αναμνήσεις.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν 33 φωτογράφοι με 300 φωτογραφίες.φωτογραφίες της έκθεσης
____________________________________


Δεκέμβριος 2014

Συμμετοχή στο φωτογραφικό λεύκωμα "Φωτογραφικός Κύκλος 1988-2014"Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συλλογή 139 μικρών τετρασέλιδων portfolios από ισάριθμους φωτογράφους που είναι εν ενεργεία μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου». Η επιμέλεια και η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) και περιλαμβάνει ακόμη, εκτός από τα portfolios, δύο κείμενα του επιμελητή, το ένα για την ιστορία του «Φωτογραφικού Κύκλου» και το άλλο σχετικά με την επιμέλεια του συγκεκριμένου βιβλίου, μικρά βιογραφικά των φωτογράφων που συμμετέχουν και σειρά αναμνηστικών φωτογραφιών από τη ζωή και τις δραστηριότητες του «Φωτογραφικού Κύκλου» κατά τα 26 χρόνια της ύπαρξής του.

Φωτογραφικός Κύκλος-Νέα Βιβλία